T a h i n i

Przedstawiam pastę na bazie nasion sezamu czyli tahini. Jest ono używane w krajach bliskiego wschodu i Azji do przygotowania potraw z makaronu i pasty do chleba ( oraz innych o których sama jeszcze nie wiem ).


Potrzebujemy:
sezam 100g
olej sezamowy

1.Prażymy sezam na rozgrzanej suchej patelni.
2.W naczyniu dość wysokim blendujemy uprażony sezam z olejem sezamowym aż do uzyskania odpowiedniej formy.

Można zjeść tahini samo na kanapce ( ale to wielbiciele chałwy raczej), a inni wykorzystają ją jako wstęp do kuchni bliskiego wschodu.
Paste można przechować w lodówce około 2 tygodni.


--------

Let me introduce sesame sesame seeds paste - tahini. It is used in recipes of Middle East Cuisine.
Recipes of bread spread and pasta ( and many others that I need do a research on it).

We need:
sesame seeds 100g
sesame oli

1.Fry sesame seeds on dry pan until yellow.
2.Blend with sesame oil .

You can it tahini on its own ( especially if you like halvah ), other should take it as admission to Middle East Cuisine.
Paste can stay in fridge around 2 weeks.

I will add some recipies for useing tahini.

Enjoy.