Chleb Orkiszowy - Spelt Bread (A+)

Prosty przepis na smaczny chleb z mąki orkiszowej. Mąka orkiszowa wspomaga proces trawienny i jest łatwo strawna. Chlebek jest łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Zapraszam do wypróbowania .
Bardzo pomocna jest maszyna do pieczenia chleba , ale oczywiście ten sam efekt można uzyskać rękami ( tyle że jest więcej sprzątania i mycia).


Składniki:
0,5 kg mąki orkiszowej
400 ml wody
1 opakowanie suchych drożdży

Dowolne składniki dodatkowe , ja użyłam:
rodzynki
orzeszki ziemne
cebulka
ziarna słonecznika
siemię lniane
koperek
sól
odrobinę sosu sojowego
odrobinę octu 

Wszystkie składniki mieszamy, ja mieszałam w maszynie do chleba. 
Pozostawiamy do wyrośnięcia .
Pieczemy około godziny.






---------

Easy recipe for lovely spelt bread. Spelt flower regulates digestive system. I can highly recommend.
Advantage would be bread maker , but You can still get the same result without it.

You willl need:
0,5 kg of spelt flous
400 ml water
1 pack of dried yeast

Additional:
raisins
peanuts
onion
sunflower seeds
lin seeds
salt
drop of soy sauce
drop of vinegar

Mix all in bread maker. 
Leave for 30 min and let it grow a litle bit.
Bake for 1 hour.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz