Bigos

W tym roku pierwszy raz w życiu postanowiłam zrobić polski bigos bez mięsa i kiełbasy i muszę przyznać zaskoczyło mnie że smakował wyśmienicie .

Potrzebujemy:
pieczarki
cebulę
czosnek
śliwki suszone
pomidory suszone
majeranek
cukinię
liść laurowy
pieprz
kapustę kiszoną
przecier pomidorowy
pomidory w puszcze

Zaczynamy:
Podsmażamy pieczarki, cebulę , czosnek, śliwki, suszone pomidory,przyprawy i cukinię.
Kiedy wszystko lekko zmięknie dodajemy kwaśną kapustkę , odciśniętą.
Smażymy dalej aż kapustka zmieni kolor na bardziej zółtawy.
Na końcu wedle uznania dodajemy pomidory w puszce i przecier.





--------
This year for the first time I decided to do typical polish bigos atypically.
Why atypically?
No sausage, no meat, no fat.

Ingredients:
mushrooms
onion
garlic
dried prunes
dried tomatoes
marjoram
couguettes
bay leaf
pepper
sauerkraut
tomato puree
chopped tomatoes in can

Start:
Fry mushrooms, onion, garlic, prunes, dried tomatoes, couguette and spices.
When all gets softer add sauerkraut ( without water).
Fry all until kraut will change color to more yellow.
On the end add puree and can tomatoes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz