Ala drożdżówka - Swirl Buns with Blueberry

Każdy kto lubi drożdżówki na pewno będzie fanem tego ciasta .



Składniki:
450 g mąki
szczypta soli
paczka drożdży suszonych
30g cukru
łyżka masła
jajko
200 ml mleka 
owowe

Lukier:
sok z cytryny
cukier puder



Jak?
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto.
rozwałkujemy na kształt prostokąta na około 2 cm grubości.
Na środek rozwałkowanego ciasta dodajemy owoce.
Zawijamy jak roladę, zaklejając dokładnie.
Przecinamy jakbyśmy kroili roladę na 2 cm kawałki które układamy na blaszce jeden koło drugiego.
Pieczemy 20 min ( w zależności od piekarnika)

Lukier:
mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem, i polewamy nasze bułeczki.



------
If You like buns You will definitely like my recipe.

Ingredients:

450 g white flour
pinch of salt
1 pack of dried yeast
30g sugar
spoon of butter
whole egg
200 ml milk
fruits

Icing:
juice from one lemon
icing sugar

How?
Add all ingredients for base without fruits.
Make pastry and roll to rectangle 2 cm high.
Put fruits on 3/4 of base and roll it ( close ends after).
Cut your flourish in 2 cm slices and put then tight on baking tray.
Bake 20-30 min.

Icing:
mix lemon juice and icing sugar until good consistency and cover your buns.